Med ett frisktandvårdsavtal behöver du inte oroa dig för att inte ha råd med tandvård. Du betalar en fast avgift som täcker all tandvård du kan behöva under tre år. Du har när som helst tillgång till kostnadsfri rådgivning, till exempel via Digitala Folktandvården.
Det år du fyller 24 omfattas du inte längre av den fria barn- och ungdomstandvården.
Du som fyller 24 år under 2025 och är patient hos Folktandvården kommer därför att erbjudas att teckna ett frisktandvårdsavtal som gör att du kan fortsätta ha trygg tillgång till tandvård när du behöver den.
Erbjudandet kommer via 1177 och du väljer att tacka ja eller nej.
Du som inte är patient hos Folktandvården har möjlighet att lista dig hos oss och teckna avtal från den 1 januari 2025.
Hur tecknar jag ett frisktandvårdsavtal?
Du som redan är patient hos Folktandvården kan kontakta din klinik och be att få teckna ett avtal. Om det var längesedan vi undersökte dig så behöver vi träffa dig innan du kan teckna ett avtal.
Om du inte är patient hos oss så behöver vi först träffa dig för en undersökning. Visar det sig att du behöver en behandling så genomför vi den innan du tecknar ditt avtal. Kostnaden för denna behandling ingår alltså inte i avtalet.
Efter undersökning eller avslutad behandling får du veta din avgiftsklass, det vill säga vad ditt frisktandvårdsavtal kommer att kosta.
Vad ingår i frisktandvården?
I priset för frisktandvård ingår åtgärder som behövs för att behålla en god munhälsa: undersökning, förebyggande vård, röntgen, lagning, tandutdragning, rotfyllning, enstaka kronor och akut tandvård. Du har också tillgång till kostnadsfri rådgivning som du när som helst kan boka via Digitala Folktandvården.
Det är viktigt att veta att alla åtgärder planeras utifrån individuell riskbedömning, och varje besök ska vara motiverat utifrån ett tandvårdsperspektiv. Här kan du läsa mer om hur vi prioriterar tandvården.
Avtalet gäller i hela Sverige
Ditt avtal gäller hos Folktandvården i hela Sverige, till exempel om du behöver akut tandvård på annan ort. Om du flyttar inom Sverige kan du dessutom ta med avtalet till Folktandvården i din nya region.
Det här ingår inte
I frisktandvårdsavtalet ingår inte eventuell avgift för uteblivande eller sent återbud, tandimplantat, broar, proteser, tandreglering, kosmetisk tandvård, behandling av arbetsskada eller olycksfall, tandvård utomlands eller intyg om munförhållanden och tandskydd.
Vad kostar frisktandvård?
Priset för frisktandvård baseras på din tandhälsa. Ju friskare du är desto billigare blir ditt avtal.
Priserna nedan avser kostnad per år under en treårsperiod och gäller från det att du tecknar ditt abonnemang. När tre år har gått tecknar du ett nytt abonnemang utifrån den tandhälsa du har då.
Från summan dras ditt allmänna tandvårdsbidrag, som du kan läsa mer om hos Försäkringskassan:
Tandvårdsstöd Länk till annan webbplats.
Riskklass 1: 1 080 kr
Riskklass 2: 1 440 kr
Riskklass 3: 1 980 kr
Riskklass 4: 2 640 kr
Riskklass 5: 3 480 kr
Riskklass 6: 4 440 kr
Riskklass 7: 5 700 kr
Riskklass 8: 6 960 kr
Riskklass 9: 8 220 kr
Riskklass 10: 10 200 kr
Vad avgör min kostnad?
- Nuvarande tandhälsa och tidigare tandvårdsbehov
- Piercing i munnen
- Dina kostvanor
- Om du röker eller snusar
- Om dina tänder utsätts för extra påfrestningar, till exempel om du gnisslar tänder.
Vanliga frågor och svar
Måste jag själv förlänga avtalet?
Vi erbjuder dig att teckna om avtalet innan det löper ut.
Hur gör jag för att flytta mitt avtal till en annan klinik?
Flyttar du inom Sverige har du möjlighet att ta med dig ditt frisktandvårdsavtal till en annan Folktandvårdsklinik, både inom Östergötland och i Sverige. Kontakta kliniken där du tecknade ditt avtal för att genomföra flytten.
Hur vet jag när mitt avtal löper ut?
Det står i ditt avtal som du fick när du tecknande Frisktandvård. Har du inte kvar avtalet så kontakta din Folktandvårdsklinik.
Om du inte vill förlänga ditt avtal eller om du vill säga upp avtalet under avtalsperioden kontaktar du kliniken du har ditt avtal med. Avtalet upphör då redan vid nästa månadsskifte.
Kan jag sänka min månadskostnad?
Ja, genom att sköta din munhälsa enligt de instruktioner och råd du får av Folktandvården. Om du blir friskare hamnar du i en lägre riskklass och får därmed en lägre avgift när det nästa gång är dags att förlänga avtalet.
Kan jag teckna avtal om jag bor i Sverige, men inte är ansluten till Försäkringskassan?
Ja det kan du göra. Men du får då inte utnyttja det allmänna tandvårdsbidraget, ATB.
Hur betalar jag för mitt avtal?
Du betalar per månad eller år. Du kan betala med autogiro eller faktura.
Vad händer om jag byter bank eller konto?
Du behöver kontakta oss om du betalar med autogiro. Betalar du med faktura eller kontant behöver du inte höra av dig. Vänd dig i första hand till den klinik där du tecknade ditt avtal.
Senast uppdaterad
Relaterad information
Nationella avtalsvillkor för frisktandvård Pdf, 120 kB.
Har du frågor?
Du hittar vanliga frågor och svar på den här sidan. Om du inte hittar svaret du söker, kontakta din klinik.