Ta hand om dig!
Tappa inte kontakten med tandvården
Mediciner, sjukdomar, nya matvanor eller förändringar i kroppen - när vi blir äldre möter våra tänder nya utmaningar. Därför är det viktigt att du fortsätter att besöka tandvården regelbundet, och kanske oftare än innan. På så sätt upptäcker vi problemen innan de blir för stora och kan ge dig råd och behandling för bättre munhälsa.
Muntorrhet
Muntorrhet är till exempel vanligt hos äldre. Det kan bland annat orsakas av många vanliga mediciner, och ökar i sin tur risken för att utveckla karies och få hål i tänderna. Men det finns mycket du kan göra för att din mun ska må bättre!
Fluorid
Fluor, eller fluorid som det egentligen heter, är en viktig ingrediens för att motverka karies och hål i tänderna. Använd alltid fluortandkräm två gånger om dagen. Om du har högre risk att utveckla karies kan du komplettera med till exempel fluorskölj. Här nedan har vi samlat tips om fluor och annat som du själv kan göra för att få en så frisk mun som möjligt.
Läs mer på 1177.se
Fluorid
Fluorid är det mest effektiva sättet att förebygga karies och hål i tänderna.
Mat och dryck
Tänderna mår bra av mindre socker, vila mellan målen och vatten när du är törstig.
Muntorrhet
Muntorrhet är obehagligt men går att lindra. Då minskar också risken för karies.
Vanliga sjukdomar och tillstånd i munnen
Ibland kan ohälsa i munnen kännas mest som ett diffust obehag. Men du ska inte behöva gå med smärta eller känna dig obekväm vid till exempel måltider eller samtal med vänner. När du kommer till oss kan vi snabbt se vad som besvärar dig och ge dig rätt behandling för att må bättre.
Här kan du läsa mer om vanliga sjukdomar och tillstånd i munnen: vad som orsakar dem, när du ska söka vård och hur behandlingen går till.
Karies - hål i tänderna Länk till annan webbplats.
Parodontit - inflammerat tandkött och tandlossning Länk till annan webbplats.
Munslemhinneförändringar - till exempel svampinfektioner, blåsor och sår Länk till annan webbplats.
Senast uppdaterad
Kontakt
Har du frågor om tandvård och munhälsa? Då är du alltid välkommen att kontakta våra erfarna medarbetare som gärna hjälper dig.
Ring oss på telefon
010-103 89 15
Skicka e-post till FtvKunskapsnavet
För att boka tid, kontakta din klinik eller den klinik du vill börja gå hos.
Du hittar alla våra kliniker på 1177.se Länk till annan webbplats..